Näytä kaikki

Epidemia ei näy enää parkkipaikoilla: väärin pysäköiminen jo lähes yhtä yleistä kuin viime syksynä

Pysäköintivalvontamaksujen määrä romahti maalis–toukokuussa, mutta syyskuussa määrä on palautunut lähes viime vuoden tasolle. Koronaepidemiasta ja etätyösuosituksesta huolimatta pääkaupunkiseudulla useat pysäköintialueet ovat syksyllä taas ruuhkautuneet. Ulkoilualueiden läheisillä yksityisteillä vaaratilanteita keväällä aiheuttanut pysäköintikäyttäytyminen jäi ohimeneväksi ilmiöksi, mutta autoilijoiden maksukäyttäytyminen on muuttunut pysyvästi.

Koronaepidemia hiljensi merkittävästi liikennemääriä keväällä, mikä näkyi selvästi myös pysäköintivalvontamaksujen määrissä. Kesän ja syksyn myötä pysäköintialueet ovat taas ruuhkautuneet, ja valvontamaksuja kirjoitetaan lähes yhtä paljon kuin normaalisti, Suomen suurin pysäköintialan työllistäjä ParkkiPate kertoo.

– Keväällä autoilu ja sen myötä myös pysäköintivirheet vähenivät radikaalisti. Maaliskuussa kirjoitimme valvontamaksuja kolmanneksen vähemmän kuin normaalisti, ja sekä huhti- että toukokuussa pudotus oli yli 60 prosenttia. Nyt valvontamaksujen määrät ovat palautuneet lähes ennalleen: syyskuussa niitä annettiin noin kymmenen prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Maksujen kasvuun vaikuttaa myös se, että meille on tullut valvottavaksi uusia kohteita, ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta kertoo.

Metsärannnan mukaan koronaepidemiasta ja etätyösuosituksesta huolimatta erityisesti pääkaupunkiseudulla useat pysäköintialueet ovat syksyllä taas ruuhkautuneet. Toisaalta esimerkiksi tapahtumiin keskittyneissä kohteissa kirjoitettiin valvontamaksuja syyskuussa jopa puolet vähemmän kuin viime vuoden syyskuussa.

Väärin pysäköity auto voi olla turvallisuusriski

Vaikka koronaepidemia hiljensi keväällä työmatkaliikenteen tehokkaasti, se toi mukanaan muita muutoksia pysäköintikäyttäytymiseen.

– Kun yhä useampi suuntasi vapaa-ajallaan pääkaupunkiseudun luontokohteisiin, yksityisteille ja pientareille pysäköidyt autot aiheuttivat jopa vaaratilanteita. Väärin pysäköity auto voi olla riski turvallisuudelle, jos se estää pelastusajoneuvon liikkumisen alueella. Ilmiö kuitenkin tasaantui, eikä näillä alueilla ole ollut yhtä paljon pysäköintiongelmia syksyllä, Metsäranta jatkaa.

Metsärannan mukaan pysäköinnissä koronaepidemia ei syksyllä ole näkynyt enää muuten kuin joillain työpaikkojen pysäköintialueilla. Niilläkin pysäköinti on vilkastunut selvästi kesän jälkeen. Vapaa-aikanaan ihmiset liikkuvat jälleen huomattavasti enemmän kuin huhti-toukokuussa ja käyvät lähes normaaliin tapaan esimerkiksi elokuvateattereissa ja kuntokeskuksissa.

Vain harva maksaa pysäköinnin kolikoilla

Pysäköinnin maksamisessa sen sijaan on tapahtunut merkittävä muutos lyhyessä ajassa. Pysäköinnin maksaminen mobiilimaksuilla yleistyi keväällä nopeasti samaa vauhtia kuin käteismaksaminen väheni.

– Vaikka vähittäiskaupassa kä­tei­sen käyttö ilmeisesti palasi lähes en­nal­leen kesän aikana, pysäköinnissä mobiilimaksamisen suosio on edelleen pitänyt pintansa. Autoilijat suosivat mobiililaitteella maksamista koska sitä käyttävän ei tarvitse koskea maksulaitteeseen.

Kaikissa ParkkiPaten valvomissa maksullisissa kohteissa pysäköinnin voi maksaa mobiilimaksulla. Yritys suosittelee maksuvaihtoehdoiksi EasyPark- tai ParkMan-mobiilisovelluksia.

– Pysäköinnin maksaminen mobiililaitteella on tehokas tapa hidastaa ja ehkäistä koronaviruksen leviämistä, Metsäranta toteaa.

Uutinen myös mm. näissä medioissa: