Näytä kaikki

Joka viides autoilija pysäköi taloyhtiön pihalla paikalle, joka voi aiheuttaa vaaratilanteen

Uusi tieliikennelaki on johtanut pysäköintiongelmiin taloyhtiöiden pihoilla. Kaaosta pihoilla aiheuttavat erityisesti pelastusteille pysäköiminen, toisten paikoille pysäköiminen sekä ilman kiekkoa vieraspaikoille pysäköiminen. Nämä ovat kolme yleisintä pysäköintiongelmaa taloyhtiöiden alueilla, Suomen suurin pysäköintialan työllistäjä ParkkiPate kertoo. Ongelmien taustalla vaikuttaa autoilijoiden suhtautuminen sääntöihin.

Viime kesäkuun alussa voimaan tullut uusi tieliikennelaki on Kiinteistöliiton mukaan muuttanut pysäköintitilanteen kaoottiseksi monen taloyhtiön pihalla. Lakimuutoksen myötä useat kaupungit ja kunnat eivät enää valvo taloyhtiöiden pysäköintialueita.

ParkkiPaten tilastojen mukaan kolme yleisintä pysäköintiongelmaa taloyhtiöiden pihoilla ovat
1. pysäköinti muualle kuin merkityille paikoille (noin 22 prosenttia ongelmatapauksista)
2. pysäköinti ilman pysäköintilupaa (21 prosenttia) sekä
3. pysäköinti ilman kiekkoa vieraspaikalla (noin 19 prosenttia tapauksista).

Ongelmien taustalla ajattelemattomuutta 

Yhteistä pysäköintiongelmille taloyhtiöiden pihoilla ovat autoilijoiden suhtautuminen sääntöihin. Taustalla vaikuttaa muun muassa ajattelemattomuus.

– Moni autoilija ei tiedosta, kuinka tärkeää on pysäköidä sääntöjen mukaan. Jos pysäköi esimerkiksi pelastustielle, autoilija ei välttämättä tule ajatelleeksi, että auto voi silloin aiheuttaa vaaratilanteen. Väärinpysäköity auto voi olla turvallisuusriski, jos se estää pelastusajoneuvon liikkumisen alueella, ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta toteaa.

– Piittaamattomuudesta on usein kyse, jos autoilija pysäköi ilman lupaa sellaiselle paikalle, josta toinen henkilö maksaa kuukausivuokraa. Samasta syystä näkee monesti kiekottomia autoja, jotka on jätetty pysyvästi vieraspaikalle, tai invapaikalle pysäköityjä autoja, joissa ei näy paikan käyttöön oikeuttavaa liikkumisesteisen pysäköintitunnusta.

Pysäköinti ollut taloyhtiöiden ongelma jo vuosikymmeniä

Metsäranta myöntää, että moni taloyhtiö ja kiinteistönomistaja on nyt hämillään vallitsevan tilanteen takia. Väärinpysäköinti taloyhtiöiden pihoilla on yleistynyt, ja myös ParkkiPate on saanut kyselyjä tilanteen johdosta.

– Tilanne ei kuitenkaan ole uusi. Taloyhtiöt ovat olleet väärinpysäköinnin takia pulassa vuosikymmeniä. Jo ennen lakimuutosta taloyhtiöt ottivat meihin säännöllisesti yhteyttä, koska yksityisen pysäköinninvalvojan on mahdollista tulla apuun ketterästi.

Metsäranta kertoo, että ParkkiPaten asiakkaiden joukossa on paljon taloyhtiöitä, sillä tehokas pysäköinninvalvonta on yhtiön ydinosaamista.

– Suoritamme valvontaa myös iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä, riippuen siitä, mitä taloyhtiön kanssa on sovittu, Metsäranta huomauttaa.

Mikä uusi laki?

  • Uusi tieliikennelaki (729/2018) tuli voimaan 1.6.2020.
  • Uuteen lakiin ei enää sisälly säännöstä, jonka mukaan pysäköinti yksityisellä alueella olisi kiellettyä ilman maan omistajan tai haltijan lupaa.
  • Lakimuutos muutti kaupunkien ja kuntien tulkintaa taloyhtiöiden piha-alueiden pysäköinninvalvonnasta. Uudistuksen jälkeen kaupungit ja kunnat eivät enää monissa paikoissa ole valvoneet taloyhtiöiden pysäköintialueita.