Näytä kaikki

Kesällä piikki väärinpysäköinneissä yksityisteillä

Kesällä piikki väärinpysäköinneissä yksityisteillä kuva

Kesällä yksityisalueille pysäköiminen on lisääntynyt, kun autoilijat ovat ajaneet ulkoilualueille, yleisille uimarannoille ja kesätapahtumiin. Samoin yhä useampi valvontamaksu on kirjoitettu pysäköinnistä yksityisalueella. Ennen pysäköimistä autoilijan tulisi tarkistaa viisi perusasiaa, muistuttaa Suomen suurin pysäköintialan työllistäjä ParkkiPate.

Kesäisin pysäköintivirheet yksityisteillä ovat lisääntyneet selvästi. Valvontamaksu olisi helppoa välttää yksinkertaisen tarkistuslistan avulla, ParkkiPate muistuttaa.

1. Tarkista alueella vallitsevat pysäköintiehdot

– Kun yksityisalueella huomaat pysäköintiin sopivan tyhjän paikan, aivan ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa alueen pysäköintiehdot, ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta sanoo.

– Näin voit arvioida, sopiiko esimerkiksi alueen sallittu pysäköintiaika tai pysäköintimaksu suunnitelmiisi.

Tieliikennelain mukaan alueella, jonka käytöstä on säädetty maksu, myös pysäyttäminen on kiellettyä maksua suorittamatta. Eli tilapäinen lastin purku tai kuormaaminenkaan ei käy ilman maksua.

– Moni ajattelee, että piipahtaa vain nopeasti jossain ja samalla säästää muutaman euron, kun jättää maksamatta pysäköinnistä. Jos alueella on käytössä pysäköintimaksu, se on kuitenkin lain mukaan syytä maksaa heti. Eihän esimerkiksi ruokakaupastakaan ole hyväksyttävää kävellä ulos leipäpussi kädessä maksamatta, Metsäranta huomauttaa.

2. Älä pysäköi pelastustielle!

Virhepysäköinti yksityistiellä voi aiheuttaa vaaratilanteita. Jos kapea tie on tupaten täynnä autoja, pahimmassa tapauksessa pelastusajoneuvot kuten ambulanssit tai paloautot eivät pääse liikkumaan alueella.

Viime vuonna lähes joka kymmenes valvontamaksun saaneista autoilijoista jätti autonsa johonkin muualle kuin merkitylle paikalle. Pysäköinti merkittyjen paikkojen ulkopuolelle oli viidenneksi yleisin valvontamaksun aihe.

– Moni autoilija ei tiedosta, kuinka tärkeää on pysäköidä sääntöjen mukaan. Väärinpysäköity auto voi olla turvallisuusriski, jos se tukkii alueen liikennettä estämällä muiden autojen pääsyn alueelle tai alueella liikkumisen.

3. Tarkista, pitääkö alueella käyttää parkkikiekkoa

Parkkikiekon käyttämättä jättäminen on Metsärannan mukaan yllättävän yleistä kaikkialla Suomessa. Se oli viime vuonna yleisin pysäköintivirhe, johon syyllistyi joka neljäs valvontamaksun saaneista autoilijoista.

– Kesäkuussa 2020 voimaan astunut uusi tieliikennelaki ei ole vaikuttanut merkittävästi ongelmaan, joka on aina ollut pysäköintivirhetilastojen kärjessä, Metsäranta kertoo.

– Uuden tieliikennelain mukaan perinteinen pysäköintikiekko ei enää ole pakollinen. Laki teki saapumisajan merkitsemisen hyvin helpoksi: auton saapumisajan voi kirjoittaa vaikka ruutupaperille, kunhan aika on ilmoitettu selkeästi havaittavalla tavalla.

4. Varmista, että et ole toiselle varatulla paikalla

Vaikka yksityisalueella näkyisi vapaa paikka, eikä kiekkoa tarvita, ei tyhjä paikka ole automaattisesti käytettävissä. Vapaa paikka saattaa olla varattu jonkun toisen käyttöön. Silloin vierestä löytyy kyltti varauksesta.

Pysäköinti ilman alueella pysäköintiin oikeuttavaa tunnusta on ParkkiPaten datan mukaan yllättävän yleistä. Se oli viime vuonna toiseksi yleisin valvontamaksun syy, johon syyllistyi lähes joka viides valvontamaksun saaneista.

Metsäranta muistuttaa, että pysäköintipaikasta maksaa aina joku: esimerkiksi taloyhtiön asukas tai kiinteistössä toimiva yritys.

– Toisen henkilön tai yrityksen paikalle pysäköivä käyttää luvatta jotain toiselle kuuluvaa. Paikan omistaja maksaa paikasta vuokraa ja silloin sen kuuluisi olla hänen käytettävissään vuorokauden ympäri.

5. Älä pysäköi piha-alueelle

Jos yksityisalueella on tungosta, ja tilaa näkyy vain piha-alueella, se saattaa vaikuttaa houkuttavalta pysäköintipaikalta. Mihin tahansa vapaaseen nurkkaan ei kuitenkaan pidä pysäköidä ilman harkintaa.

– Piha-alueelle pysäköinti voi pahimmillaan pilata nurmikkoa ja aiheuttaa kiinteistön ylläpidolle ylimääräistä työtä. Mikään maa-alue ei ole ilmainen. Alueen ylläpitoon kuluu rahaa, ja on työlästä korjata nurmikosta syvään painuneita renkaanjälkiä, Metsäranta sanoo.

Näin pysäköintimaksun maksaminen on muuttunut vuosien saatossa

  • Pysäköintimaksun hoitaminen on nykyään merkittävästi helpompaa kuin esimerkiksi muutama vuosikymmen sitten.
  • Vielä muutama vuosi sitten ainoa vaihtoehto maksun suorittamiseen oli syöttää pysäköintimittariin kolikoita.
  • Helsinkiin ensimmäiset kolikkomittarit tulivat 1950-luvulla. Niitä oli laajasti käytössä aina 2000-luvun puolelle.
  • 1980-luvulta alkaen käyttöön tuli kortilla toimivia lippuautomaatteja.
  • 1990-luku oli pysäköinnissä erilaisten kokeilujen kuten raaputettavien pysäköintilippujen sekä alkeellisten sähköisten maksulaitteiden aikaa.
  • Sekä kortilla että kolikoilla toimivalla pysäköintiautomaatilla pitää osata ennakoida tarvittava pysäköintiaika. Jos lähdettyään huomaa tarvitsevansa lisää pysäköintiaikaa, on kiirehdittävä takaisin paikan päälle maksamaan lisää aikaa.
  • Viime vuosina yleistynyt mobiilimaksaminen on mullistanut pysäköintimaksamisen vaivattomuudellaan.
  • ParkkiPaten valvomilla alueilla pysäköinnin voi maksaa EasyPark-, Moovy- ja Parkman-sovelluksilla.
  • Mobiilisovellukset muistuttavat käyttäjää 15 minuuttia etukäteen pysäköintiajan loppumisesta, ja sovelluksessa pysäköintiajan jatkaminen onnistuu kätevästi.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä tekstit 🅿