Näytä kaikki

Pysäköinnin maksaminen rajussa muutoksessa

Digitaalisen murroksen aikakaudella myös pysäköinnin maksaminen siirtyy nopeaa vauhtia perinteisestä käteismaksamisesta kohti uutta mobiilimaksamisen aikakautta. Älypuhelin on korvannut yhä enenevässä määrin käteisen ja monille ihmisille älypuhelin toimiikin jo sekä perinteisenä puhelimena että lompakkona.

Yhteistyökumppanimme EasyPark Oy:n sopimuspäällikkö Tuomas Liukkonen kuvaa markkinoiden muutosta seuraavasti: ”Pysäköijien maksukäyttäytyminen on viimeisen viiden vuoden aikana muuttunut merkittävästi digitaalisten palveluiden yleistyessä ja kasvattaessa suosiotaan. Siinä missä suomalaiset tulevat verkkomaksamisessa muita Pohjoismaita jäljessä, on meillä mobiilisovellukset otettu puolestaan innolla vastaan. Suomi oli mm. ensimmäinen maa maailmassa, jonka jokaisessa kaupungissa kadunvarsipysäköinti voitiin maksaa matkapuhelimella. Tämä on johtanut mm. pysäköinnin käteismaksamisen kiihtyvään vähenemiseen valtakunnallisesti.

Kaupungit ja kunnat ympäri Suomen uudistavat pysäköintimaksuautomaattejaan vähentäen tai poistaen kokonaan kolikkomaksuvaihtoehdon. Kokosimme EasyParkin Tuomaksen ja Ilona Roschierin kanssa lyhyen datapaketin autoilijoiden maksukäyttäytymisestä Helsingissä, Vantaalla, Tampereella, Turussa ja Lahdessa.

Suuret kaupungit mobiilimaksamisen lippulaivoina

Helsingin kaupungin toimittamien tietojen mukaan mobiilimaksamisen osuus tammikuussa 2018 oli 71 % kaikista pysäköintituloista. Mobiilimaksaminen onkin kasvanut merkittävästi vuoden aikana, sillä vuoden 2017 tammikuussa mobiilimaksamisen osuus pysäköintimaksuista oli vielä 63,6 %. Kolikkomaksamisen osuus Helsingissä oli ennätysalhaalla joulukuussa 2017 – tällöin vain 3,4 % kaikista pysäköintimaksuista maksettiin kolikoilla.

Vantaalla mobiilimaksamisen osuus oli helmikuussa 2018 noin 74 %. Loput 26 % maksamisesta tapahtui kortilla. Vantaa on listaamistamme kaupungeista ainoa, jossa kolikoilla maksaminen on poistunut kokonaan maksuvalikoimasta. Vantaalla maksaminen onnistuu ainoastaan joko mobiililla tai kortilla. Kaupungin nojatessa vahvasti pysäköinnin mobiilimaksupalveluihin, päätettiinkin kaupungin seitsemän maksuautomaattia vuokrata vain muutamaksi vuodeksi, jonka jälkeen niiden tarpeellisuutta harkitaan uudelleen.

Turussa mobiilimaksamisen osuus oli vuonna 2017 noin 40 %. Ennakoimme tämän muuttuvan tämän vuoden loppuun mennessä, sillä Turku aloitti pysäköintimaksuautomaattien uudistamisen 29.1.2018 (Kaupunkimedia Aamuset). Turun kaupungin tavoitteena on uusia kaikki pysäköintimaksuautomaatit tämän vuoden aikana.

Tampereella mobiilimaksamisen osuus oli vuoden 2017 lopussa noin 50 %, kun taas Lahdessa mobiilimaksamisen osuus oli noin 37 % vuonna 2017. Sekä Lahdessa että Tampereella mobiilimaksaminen otettiin käyttöön vasta muutama vuosi sitten, joten sen kasvu näissä kaupungeissa on ollut alusta asti prosentuaalisesti voimakkaampaa kuin verrokkikaupungeissa.

Digitalisaatio muutosveturina

Pysäköintiekosysteemin digitalisaatio muuttaa Liukkosen mukaan sekä pysäköinnin maksamista että myös pysäköinnin operaatioiden hahmottamista. Maksutapahtuma irtoaa ajasta ja paikasta sekä kiinteästä infrastruktuurista, valvonta tehostuu merkittävästi ja operaattorille mahdollistuu reaaliaikainen kokonaiskuva liiketoiminnasta sekä pysäköintikäyttäytymisestä.

Lopputulemana kaikki osapuolet hyötyvät: pysäköinnistä tulee vaivattomampaa ja operoinnista huomattavasti kustannustehokkaampaa, samalla kun liiketoimintaa ohjaavat päätökset tehdään laajapohjaisen, reaaliaikaisen sekä tarkan tilannekuvan perusteella.

Mobiilimaksamisen edut kolikkomaksamiseen nähden

Listasimme EasyParkin kanssa kolme eri syytä siihen, miksi mobiilimaksaminen on erinomainen kolikkomaksamiseen verrattuna.

1. Helppous ja vaivattomuus

Mobiilimaksaminen on ajoneuvonsa pysäköivälle autoilijalle vaivatonta ja helppoa. Vaivatonta se on siinä mielessä, että perinteistä ”missä voin rikkoa seteleitä kolikoiksi?” -ongelmaa ei mobiilimaksamisen kanssa tule, sillä älypuhelin kulkee yleensä aina mukana siellä missä liikutkin.

Helppoa mobiilimaksaminen on taas siksi, että maksamisen voi tehdä joko älypuhelimeen ladattavan sovelluksen avulla tai soittamalla suoraan palveluntarjoajan numeroon. Pysäköintimaksun keskeyttäminen on myös erittäin yksinkertaista – toisin kuin kolikkomaksamisessa, jossa olet aina sidottuna ennalta maksamaasi pysäköintimaksuun, voit lopettaa pysäköinnin älypuhelimella juuri sillä hetkellä, kun koet sen tarpeelliseksi. Pysäköintiaikaakin saa ladattua lisään vain muutamassa sekunnissa. Yrityskäyttäjät saavat pysäköintikulut suoraan koontilaskulla, jolloin kululaskujenkaan tekemiseen ei tältä osin tarvitse käyttää aikaa.

2. Turvallisuus

Mobiilimaksaminen on äärimmäisen turvallinen vaihtoehto perinteisiin kolikkomaksuautomaatteihin verrattuna. Korttiturvallisuus.fi -sivusto onkin koonnut hyvän ja tiiviin paketin mobiilimaksamisen turvallisuuteen liittyen. Voit lukea artikkelin täältä.

3. Kustannustehokkuus

Mobiilimaksaminen on operaattorin asiakkaalle kaikista edullisen vaihtoehto. Ylläpito ja päivitykset tapahtuvat ketterästi pilvipalvelussa. Kun palvelua kehitetään, ei kenenkään tarvitse käydä tekemässä uusia asennuksia jokaiseen automaattiin ”paikan päällä”, vaan asennukset voidaan tehdä etänä.